Naše predajne

Zobraziť predajne na mape

Odber noviniek

Prihláste sa k odberu

Kúpili ste na salaši veľa ovčieho syru a nestíhate ho zjesť? Urobte si z neho domácu bryndzu.

Bryndza je zrejúci syr vyrobený z ovčieho mlieka. Tá jarná – májová z mlieka oviec pasúcich sa kvitnúcich horských a podhorských lúkach pôsobí priam zázračne. Je plná vitamínov, biologicky aktívnych látok. Obsahuje omega-3 matné kyseliny i CLA kyselinu, ktorá ma protirakovinové účinky a je považovaná tiež za kyselinu na chudnutie. Má tiež protizápalové a antiaterosklerózne účinky.

Ak ste si zo salaša priviezli viac ovčieho syra ako vládzete zjesť, urobte si z časti čerstvú bryndzu. Prezradíme Vám ako na to.

Syr potrebujeme zbaviť vody, aby bryndza nebola horká. Položíme ho na dosku, prikryjeme mokrou utierkou namočenej v slanej vode. Vrch znovu zaťažíme – napríklad doskou na ktorú ešte niečo položíme. Necháme ho takto zrieť 2 -3 dni. Utierku raz denne preperieme a znovu namočíme. Syr osušíme a prípadne posolíme. Že je už syr vyzretý zistíme tak, že doň pichneme špajdľou a syr sa na ňu nesmie lepiť. Je dôležité vystihnúť správny čas vyzretia syra, inak bude bryndza horká. Keď syr prerežeme, bude mať dierky ako ementál. Na bokoch bude trochu mazľavý, preto boky orežeme. Takýto syr pomelieme a na 1 kg syru pridáme 1 lyžicu soli. Dobre ho prehnietime až kým sa neprestane lepiť na ruky, prikryjeme fóliou a necháme ešte 24 hodín odstáť. Znovu ho poriadne prehnietime a už len pobalíme do malých vreciek a uložíme do mrazničky. To samozrejme len v tom prípade, že ste ju hneď všetku nezjedli a máte ešte čo odložiť. Ľudia, ktorý vlastnú bryndzu vyskúšali na ňu nedajú dopustiť.

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Prihláste sa k odberu noviniek

Súvisiace

Podobné články

Kontakt

Magura na tanieri, sieť farmárskych potravín